Založ si blog

Zodpovedný prístup alebo reality show?

Po mesiacoch neistoty a negatívnych správ počtoch nakazených a obetiach Covid 19  prišla túžobne očakávané vyslobodenie v podobe vakcíny. V priamom prenose dnes sledujeme našich politikov a niektorých lekárov ako sa ukážkovo nechávajú zaočkovať, aby tým podporili ochotu občanov  podrobiť sa očkovaniu novou a zatiaľ nie úplne overenou vakcínou. Chvályhodný počin od politikov aj lekárov, keby pritom neurobili niekoľko školáckych chýb, ktorými nabili kanóny antivaxerov riadne ostrým strelivom.

Prvou chybou je, že neukázali v detailnom zábere danú vakcínu a jej aplikáciu tak, aby nebolo pochybností o tom, že daným osobám vpichli  práve tu vakcínu, ktorej aplikáciu sa podujali takto verejne propagovať. Okamžite sa toho chytili antivaxeri a spochybňujú, či to čo týmto osobám vpichli bola naozaj zmienená vakcína a nie nejaká glukóza alebo vitamín.

Ďalšou závažnou chybou je, dané osoby nepodstúpili test na prítomnosť protilátok proti ochoreniu Covid 19. Pritom nikto, ani členovia pandemickej komisie nespochybňujú, že človek, ktorý prekonal ochorenie má s najväčšou pravdepodobnosťou v tele vytvorené protilátky, a je preto zbytočné, aby sa zúčastnil plošného testovania. Neodporúča sa očkovanie v prvých troch mesiacoch po prekonaní daného ochorenia.

**********************

UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY

č.

z  2020

Vláda

A.           obmedzuje

A.1.        podľa čl. 5 ods. 3 písm. g) ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov….
slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 9. novembra 2020 do 14. novembra 2020 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, toto obmedzenie sa nevzťahuje na:

16.          osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace,

17.          osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta 2020 do 23. októbra 2020,


Napr. na Stránke FN v Nitre k očkovaniu proti ochoreniu Covid 19 sa explicitne uvádza:

**********************

Kto by nemal byť očkovaný?

Osoby, ktoré boli v minulosti infikované novým koronavírusom, nemusia byť na začiatku očkované, avšak nič nenasvedčuje tomu, že by sa nemohli dať aj tieto osoby zaočkovať. Odporúča sa najskôr 3 mesiace po prekonaní ochorenia.

Zdroj: https://fnnitra.sk/ockovanie-covid-19/

************************

Ale viacerí členovia vlády aj poslanci dané ochorenie prekonali a dali sa alebo sa dajú zaočkovať. Aspoň podľa vyjadrenia médií:

***************************

Ako doplnil, v nedeľu bude v bratislavskej univerzitnej nemocnici v Ružinove zaočkovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová, členovia vlády a predstavitelia Národnej rady SR. Minister vo svojom príhovore ocenil prácu zdravotníkov i personálu nitrianskej nemocnice, ktorá patrí k zariadeniam s najväčším počtom reprofilizovaných lôžok. „O nápore, ktorému čelíme, svedčí aj to, že takmer 500 našich zamestnancov prešlo ochorením COVID-19. Momentálne u nás leží na COVID oddelení 150 pacientov a ich počet stúpa,“ uviedol riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj.

Zdroj: https://www.trend.sk/spravy/nedelu-okrem-zdravotnikov-zaockuju-prezidentku-clenov-vlady-predstavitelov-parlamentu?utm_source=P1D&utm_medium=interlinklr&utm_campaign=LR

*****************************

Ak toto ochorenie prekonali len v poslednom období, vyvstáva otázka, prečo sa dali alebo dajú zaočkovať. Zase ostrá munícia pre tých, ktorí spochybňujú, či to čo im vpichli do tela je skutočne daná vakcína.

Zase tým zbytočne poskytli argumenty antivaxerom a zasiali semeno pochybnosti do myslí občanov, ktorí v princípe nie sú proti tomuto očkovaniu, len sú opatrní, pretože sa jedná o vakcínu novú a ešte neoverenú.

Poslednou chybou je agresívne útočenie a vyhrážanie sa zo strany niektorých politikov na čele s premiérom a ministrom obrany proti všetkým, ktorí nezdieľajú ich nadšenie pre plošné testovanie ani ich nadšenie pre prípadné obmedzenie práv osôb nezaočkovaných proti ochoreniu Covid 19.

V tejto súvislosti ma zaráža rozdielny prístup niektorých politikov ale aj provakcinačných aktivistov proti tým, ktorí odmietajú očkovanie proti ochoreniu Covid 19 z opatrnosti a obáv z neznámej a neoverenej vakcíny a proti tým, ktorí odmietli zaočkovať svoje malé deti vakcínami používanými už celé desaťročia, pretože údajne spôsobujú autizmus a majú údajne aj ďalšie negatívne účinky. Dokonca neprešiel ani vládny návrh zákona, že škôlky nebudú prijímať takto nezaočkované deti do predškolských zariadení.

***********************

Ministerka zdravotníctva sa ku koncu volebného obdobia snažila okrem veľkej reformy nemocníc presadiť aj to, aby do škôlok brali len deti s povinnými očkovaniami. Získala však podporu len necelej tretiny všetkých poslancov.

Proti jej návrhu boli Kotlebovci. Zdržala sa väčšina Smeru, celý klub OĽaNO okrem neprítomného Igora Matoviča, ale aj niektorí poslanci SNS, SaS, Mosta-Híd či KDH.

Zdržala sa aj poslankyňa a dvojka na kandidátke strany Za ľudí Veronika Remišová. Tá po hlasovaní vysvetľovala, že nie je proti povinnému očkovaniu, ministerkin návrh sa jej len nezdal byť dobrý.

Zdroj: https://dennikn.sk/1676502/do-skolok-budu-moct-nadalej-chodit-aj-nezaockovane-deti-zmenu-zastavili-smer-olano-aj-remisova/

***************************

V prvom prípade sú ľudia obviňovaní z popierania ochorenia Covid 19, cez šírenie hoaxov až po  obvinenia z extrémizmu, ba priam fašizmu. Niektorí politici a rôzni aktivisti bez zaváhania hádžu týchto ľudí do jedného koša s vyslovenými šíriteľmi hoaxov, neraz aj s extrémistami a občas aj s osobami so zjavnými tendenciami k fašistickým prejavom.  Na druhej strane sú úplne ticho voči tým osobám hlavne z tábora tzv. slniečkárov (aj keď sa nájdu aj medzi osobami obviňovanými z náklonnosti k fašizmu), ktoré odmietli dať svoje deti zaočkovať.  Zatiaľ, čo niektorí politici ale aj provakcinační aktivisti už naznačili, že budú podporovať obmedzenie mobility ľudí nezaočkovaných proti ochoreniu Covid 19, ani raz sa nezmienili o tom, že potom by rovnaké obmedzenia mali platiť na všetkých, ktorí odmietajú akékoľvek očkovanie aj keď je to jedna z najefektívnejších metód proti šíreniu nákazlivých infekčných chorôb.

Takýto dvojaký meter spochybňuje úprimné úsilie tých, ktorí vložili nemálo času a energie do boja proti pandémii Covid 19 a poskytuje veľmi efektívnu ostrú muníciu pre tých, ktorí toto ochorenie aj úsilie spochybňujú.  Aj zásluhou takéhoto dvojakého prístupu a zbytočných až školáckych chýb v komunikácii môže úprimná snaha a zodpovedný prístup nakoniec vyznieť ako prázdna reality šou.

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2424x
Priemerná čítanosť článkov: 2424x

Autor blogu

Kategórie

Archív